MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜMÜZ BÜNYESİNDE GÜZELCE SÜT ÜRÜNLERİ LİMİTED ŞİRKETİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERE YÖNELİK OLARAK İLK YARDIM KURSU AÇILACAKTIR.BU KURSA KATILMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIN 22 NİSAN 2025 SALI GÜNÜ MESA,İ BİTİMİNE KADAR MÜDÜRLÜĞÜMÜZE MÜRACAAT ETMELERİ ÖNEMLE RİCA OLUNUR.
İlk yardım; ani olarak ortaya çıkan hastalık veya yaralanma durumunda; kişinin hayatını korumak, sağlık durumunun kötüleşmesini önlemek ve iyileşmesine destek olmak amacıyla olay yerindeki mevcut imkânlarla yapılan hızlı ve etkili müdahalelerdir.
Acil tedavi ünitelerinde, hasta/yaralılara doktor ve sağlık personeli tarafından yapılan tıbbi müdahalelerdir.
Acil tedavi bu konuda ehliyetli kişilerce ve gerekli donanımla yapılan müdahale olmasına karşın ilk yardım bu konuda eğitim almış herkesin olayın olduğu yerde bulabildiği malzemeleri kullanarak yaptığı hayat kurtarıcı müdahaledir.
İlk yardımcı; bakanlıkça belirlenen standartlara uygun eğitimi alarak, verilen eğitim çerçevesinde uygulamalar yapabilen ilk yardımcı belgesi sahibi olan kişidir.
İlk yardım temel uygulamaları; Koruma, Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir.
Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. En önemli işlem olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.
Olay ve ya kaza mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde telefon ya da diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına bildirilmelidir. Türkiye'de ilk yardım gerektiren her durumda telefon iletişimleri, 112 acil telefon numarası üzerinden gerçekleştirilir.
Olay yerinde hasta / yaralılara müdahale hızlı ancak sakin bir şekilde yapılmalıdır.
Olay yeri genellikle insanların telaşlı ve heyecanlı oldukları ortamlardır. Bu durumda ilk yardımcı sakin ve kararlı bir şekilde olayın sorumluluğunu alarak gerekli müdahaleleri doğru olarak yapmalıdır. Bunun için bir ilk yardımcıda aşağıdaki özelliklerin olması gerekmektedir:
Hayat kurtarma zinciri 6 halkadan oluşur. İlk 3 halka ilk yardımcının görevidir.
1. Halka - 112 Acil Çağrı Merkezinin aranması,
2. Halka - Olay yerinde temel yaşam desteği yapılması,
3. Halka - Olay yerinde şok cihazı (OED) kullanılması,
4. Halka - Ambulans ekiplerince canlandırma müdahalelerinin yapılması,
5. Halka - Hastanede canlandırma sonrası tedavi ve bakım yapılması,
6. Halka - İyileşme.